I artikelserien ”Miljösmart” går vi igenom fem områden som alla har stor miljöpåverkan. Varje del innehåller en rad förslag på hur vi människor i allmänhet, och surfare i synnerhet kan hjälpa till att minska och förhoppningsvis åtgärda de miljöproblem vi står inför idag. Första delen i serien handlade om resor och transporter. Nu kikar vi närmare på shopping.
2. SHOPPING – Hur konsumerar vi hållbart och klimatsmart?
Surfing är en materialsport, speciellt på våra breddgrader. Förutom själva brädan måste vi klä oss i mängder med mindre miljövänligt neoprene. Dessutom behöver vi leashar, tailpads, boardbags och inte minst surfvax. Vår passion för surfing driver oss att konsumera alla dessa tillbehör vilket på något sätt kan kännas motiverat.
Smartare shopping handlar inte om att vi ska sluta konsumera, utan att vi ska tänka på vad vi konsumerar och varför. Det är svårt att förneka, vi lever alla i ett materialistiskt överflöd och konsumtionsinriktat samhälle. Hela tiden påminns vi om att vi har för lite stuff, för gammalt stuff eller fel sorts stuff. Den australiska författaren och debattören Clive Hamilton sammanfattar problematiken bra:
”People buy things they don’t need, with money they don’t have, to impress people they don’t like.”
Hur kan vi då shoppa smartare? Det är egentligen ingen rocket science. Framför allt handlar det om att tänka till en extra gång när man väl ska konsumera något. Några bra hållhakar:
Begagnat – Innan du köper en ny mobiltelefon, jacka, surfbräda eller vad det nu kan vara, börja med att kolla om det finns något begagnat. Det finns numera en rad bra siter för begagnade prylar där i princip allt går att hitta. Vinsten med begagnat är inte bara miljömässigt utan både du och säljaren gör i de flesta fall en bra affär ekonomiskt också. Säljaren får en slant för sina gamla grejer och ofta kan köparen sedan sälja vidare prylen igen utan någon större förlust. Billigt för dig, bra för naturen!
Bra kvalitet & reparera – Om du mot all förmodar inte hittar det du behöver som begagnat bör du tänka på att köpa något med bra kvalitet. Oftast kostar kvalitet lite mer vid köptillfället men i slutändan blir det inte dyrare för dig jämfört med om du hela tiden måste köpa nytt billigt crap som hela tiden går sönder. Dyrare prylar tenderar vi att vara mer rädda om och om de går sönder försöker vi laga dem. Det finns en hel del bra artiklar och videos som beskriver hur du lagar din prylar, t.ex:
Ekologiskt – Köp organsikt, ekologiskt, miljövänligt så ofta du kan. Idag finns det bra miljösmarta alternativ till nästan allt vi konsumerar. Det är viktigt att ha koll på märkningen för att göra bästa möjliga medvetna val. KRAV-märkningen som är vanlig på mat känner de flesta säkert redan till. Men det finns mängder med andra mindre kända märkningar som kan vara bra att ha koll på:
- FSC (Forest Stewardship Council) jobbar med regelverk och riktlinjer för ansvarsfullt skogsbruk. Håll utkik efter denna på pappersförpackningar men även vissa möbler har FSC-märkningen.
- GOTS (Global Organic Textile Standard) är en internationell märkning för kläder och andra textilier. Märkningen tar hänsyn till både miljö & arbetsförhållanden.
- MSC (Marine Stewardship Council) driver ett certifieringsprogram med en rad olika organisationer för att främja hållbart fiske. Köp ingen fisk som inte är MSC-märkt.
- Svanen ställer förutom miljökvav även kvar på varans kvalitet och funktionalitet. Nordisk märkning som drivs utan vinstintresse på uppdrag av regeringen.
Fler bra märkningar finns på Medvetenkonsumtion.org/markningar. Det finns ekologiska och miljösmarta alternativ till det mesta, inte minst inom surfingen. Vi har tidigare skrivit om miljövänliga surfbrädor som Flama, Firewires Timber Tek eller varför inte Kun_Tiqi som vi kommer börja sälja inom en snar framtid. Patagonia gör bra våtdräkter, och här på EcoSurf säljer ju redan nu Matunas ekologiska surfvax.
Närproducerat – Det finns en stor vinst att köpa närproducerade saker. Du främjar de lokala aktörerna, vilka ofta är mindre företag eftersom de inte har möjlighet att agera globalt som många större, och dessutom minimeras transporterna och därmed även utsläppen av koldioxid. Det finns även en etiskt aspekt i att handla närproducerat kött då djur oftast inte behöver bli transporterade några längre sträckor innan de slaktas. Än bättre är ju naturligtvis att inte äta djuren från första början men det är en annan diskussion. Glädjande nog börjar utbudet på närproducerade ekologiska produkter bli allt större. Svenska producenter börjar se fördelen i att ställa om till miljövänligt och efterfrågan från oss svenska konsumenter ökar stadigt år efter år.
Kommentera gärna artikeln med era egna förslag på hur vi kan handla smartare och därmed minska påfrestningen på miljön.
Foto: EcoNetworks
Fler delar i artikelserien ”Miljösmart”:
- Miljösmart – 1/5 – Resan
- Miljösmart – 2/5 – Shopping
- Miljösmart – 3/5 – Kommer snart!
- Miljösmart – 4/5 – Kommer snart!
- Miljösmart – 5/5 – Kommer snart!