För precis en vecka sedan satt jag på planet ner till Lissabon och skrev artikeln om Björn Holm och hans RETO Handplane. Nu en vecka senare bär det av hemåt igen efter en grym surfsemester med ett riktigt skönt gäng. Tack för en trevlig trip dudes! 😉

Förutom att ta oss an Ericieras och Peniches underbara vågor var resans fokus även inställt på research av potentiella märken till den kommande webbshopen. Naturligtvis blev det en visit på Magic Quiver i Ericeira som redan tidigare tillfört en helt del inspiration till EcoSurf-projektet. Ägaren Rui, pratglad som vanligt, berättade glatt om alla bra miljösmarta märken som han kände samt vilka som var värda att satsa på.

Magic Quiver SurfshopVi kom osökt in på en diskussion kring det växande utbudet av miljövänliga surfbrädor. Många av oss kanske inte tänker på att materialet och själva skapandet av brädan faktiskt är en av de största miljöbovarna i vårt surfutövande. Brädorna har sedan länge bestått av skumplast (urethane) som är ett uselt material ur miljösynpunkt. Dessutom används glasfiber och mindre trevligt polyester resin vid laminering av brädorna. Epoxy-brädor, som också står för en ganska stor andel av dagens surfbrädor,  använder Polystyrene-skum vilket är aningen bättre än urethane då det går att återvinna på ett hyfsat miljösmart sätt. Dessutom är de tack vare Epoxyn mer hållbara än det tidigare nämnda alternativet, vilket gör att de inte behöver bytas ut lika ofta. Men nu äntligen har organiska träbrädorna börjat komma på bred front. Några av pionjärerna är NOTOX i södra Frankrike, men även Firewire har börjat rulla ut sin Timbertek-linje.

Rui visade dock ett koncept som har framtiden för sig. Företaget Flama som är baserade i Barcelona säljer trädecks för eget shapande. Man köper alltså ett deck av bestämd size, med färdig rocker och allt. Det som behövs fixas är själva railsen samt inoljning (istället för laminering). Detta ger en bräda som är 99% organisk. Dessvärre verkar det idagsläget inte finnas ett tillräckligt bra miljölim för att garantera den kvaliteten som förväntas på denna typ av bräda. Därav avsaknaden av 1%. Men hey, ”99% organic” är trots allt mycket bättre än ”0% organic”!

Flama SurfboardKan du inte shapa själ bör din favoritshaper kunna fixa till railsen åt dig. Alternativ går det att beställa en färdig bräda direkt från Flama. Det ska även gå att skicka ner färdiga CAD-ritningar på din favoritbräda för att få den custom made för en vettig peng.

Vi ser fram emot att se fler miljövänliga brädor i de svenska vatten de närmaste åren. Flama stoke!

Läs mer om Flama – Natural Surfing Evolution
flamasurf.com

Läs mer om Firewire – Timber Tek
firewiresurfboards.com

Läs mer om NOTOX Surfboards
notox.fr

Coastalwatch – Sustainable Surfboards artikel
coastalwatch.com

Foto:
Markus Lundberg, Daniell Drottsäter