Min gamla trotjänare, en O’Neill Psychofreak från tidigt 2010-tal, har legat långt ner i lådan med backupvåtdräkter de senaste åren. Den är väldigt väl använd från diverse surftrips och har varit fantastisk. Men vid senaste inventeringen såg jag att den förutom påtagligt slitage även hade börjat mögla!? Hög tid att rensa ut med andra ord. Hur går man tillväga för att göra sig av med en gammal våtdräkt på miljöbästa sätt? Lyckligtvis finns en del företag som jobbar med återvinning av gamla våtdräkter:

Terracycle

Terracycle är ett sådant som bl.a. RipCurl samarbetar med. Via RipCurls butiksnät samlar de in gamla våtdräkter och skickar dem sedan vidare till Terracycle för återvinning. Dessvärre går gäller samarbetet endast butiker i Australien, USA, Franrike, Portugal och Spanien. Som svensk behöver vi skicka vår gamla våtdräkt till RipCurls kontor i Hossegor, Franrike. Men samtidigt får man en rabattkod med 15% för inlösen i deras webbshop för besväret. Mer om det nedan.

Circular Flow

Circular Flow är ett annat återvinningsföretag som brittiska Boardshop.co.uk nyligen inlett att börja samarbete med. Även här får vi i Sverige nöja oss med att skicka våtdräkten till Boardshops butik i UK.

Så återvinner du din gamla våtdräkt:

1. Återanvänd – Är det dags för en ny våtdräkt eftersom den gamla börjat bli lite för slapp, för trång eller på annat sätt inte lever upp till dina krav längre? Sälj eller ge bort den! Andra kanske kan inte surfar lika ofta som du och därför inte behöver en bättre dräkt. Eller så kanske den kan funka för SUP:are eller Kiteare som inte spenderar lika mycket tid i vattnet. Det finns en bra köp & sälj grupp för surfrelaterad utrustning på Facebook där du kan lägga ut våtdräkten kostnadsfritt.

2. Återvinn – Skicka dräkten till RipCurl eller Boardshop:

RipCurl (Frankrike)

  1. Kontakta eu.customerservice@ripcurl.com och uppge dina kontaktuppgifter (namn + emailadress) så får du tillbaka ett fraktnummer.
  2. Packa paketet och märkt det med fraktnumret.
  3. Skicka till (du står för frakten): RIP CURL, WETSUIT RECYCLING, 407 av. de la Tuilerie, 40150 Soorts-Hossegor, FRANCE
  4. När RipCurl mottagit paketet med ditt fraktnummer får du en rabattkod på 15% till deras webbshop.

Boardshop (UK)

  1. Kontakta info@boardshop.co.uk och informera att du skulle vilka återvinna din våtdräkt. De behöver veta ditt namn, telefonnummer och våtdräktsmodell.
  2. Packa paktet och märkt det med ditt namn.
  3. Skicka till (du står för frakten): boardshop.co.uk, Unit M3, Hilton Park, Church Farm Lane, East Wittering, West Sussex, PO20 8RL, UK

3. Återvinningscentral – Om din våtdräkt inte går att sälja och om du inte har möjlighet att skicka den för återvinning återstår egentligen bara att lämna den till din lokala återvinningscentral. Där sorterar du den som brännbart grovavfall.

När det sedan är dags att köpa ny våtdräkt kan vi varmt rekommendera Patagonias Yulux-linje som genom att använda neopren-fritt gummi minskar miljöpåverkan från våtdräkten med upp till 80%! Även andra aktörer som Billabong, needsessentials, Seea, Finisterre och SRFACE har börjat använda Yulux i vissa av sina dräkter.