Vi surfare har en nära koppling till naturen. Vi lever för att möta naturen på dess villkor, och njuta av dess skönhet. För oss är symbiosen en självklarhet, och det är förmodligen därför de flesta av oss är mer miljömedvetna än den breda allmänheten.

Det har under de senaste åren blivit uppenbart att vi människor har tagit oss lite för stora friheter med naturen. Jämvikten är rubbad och vi börjar nu får leva med konsekvenserna. Klimatförändringar, drastisk minskning av djurarter, nedskräpningen av haven är bara några exempel på hur vi människor har skadat naturen. När vi diskuterar miljöproblem glöms en sak ofta bort. Det handlar egentligen inte om att vi ska rädda naturen. Den klarar sig bra utan oss och om vi försvinner kommer planeten återhämta sig några en några miljoner år. Istället handlar det om att vi måste rädda oss själva, så att vi kan fortsätta leva i symbios med naturen.

I denna artikelserie ”Miljösmart” kommer vi beröra fem områden som alla har stor miljöpåverkan. Att bara lista problem gör ingen glad så till respektive område har vi försökt sammanställa en rad förslag på hur vi människor i allmänhet, och surfare i synnerhet kan hjälpa till att minska och förhoppningsvis åtgärda den miljöproblem vi står inför idag. Första området vi hade tänkt behandla är transporter.

 

1. RESAN – Hur reser vi smartare till och från surfet?

Som svensk surfare är någon typ av transport till surfbrytet oftast ett måste. Vissa har förmånen att kunna cykla till sitt lokala bryt, men de flesta av oss åker förmodligen bil. Dessutom drömmer vi alla om vår nästa surfresa, ofta med flyg till andra sidan klotet.

Transporter står idag för nästa 1/5 av alla utsläpp av växthusgaser. Därför är det viktigt att alltid försöka hitta det minst miljöförstörande transportsättet. Allt vet att cykel är bäst följt av tåg, buss, bil och sist flygplan. Det är dock en grov generalisering som inte väger in faktorer som drivmedel och hur effektivt transportsättet utnyttjas.

Just valet av drivmedel har en stor påverkan på utsläppen:

  • Att bensin är sämst när det kommer till växthusgaser är inget nytt.
  • Med diesel minskar faktiskt utsläppen med växthusgaser med uppemot 20% jämfört med bensin, men medför samtidigt andra miljöproblem som t.ex. ökat utsläpp av kväveoxider vilka försurar mark och vatten.
  • Etanol eller E85 som idag säljs på mackar i Sverige består av 85% etanol och 15% bensin. Vilken klimatpåverkan etanolen har beror på var den produceras. Den är dock alltid bättre än både bensin och diesel! I bästa fall, med närproducerad etanol, går det att nå upp till en 40% minskning av utsläpp av växthusgaser jämfört med bensin.
  • Fordonsgas består antingen av naturgas (fossil gas) eller biogas (organisk gas) och ofta en blandning av båda. Naturgasen är inte speciellt lyckad då den släpper ut ungefär lika mycket som diesel. Däremot är biogasen riktigt bra och har i princip inga utsläpp av växthusgaser alls!
  • Elbilar har äntligen börjat få ett uppsving under 2013. Här spelar det naturligtvis roll om du tankar med ful-el eller fin-el. Fylls bilen med el från ett kolkraftverk kan miljöpåverkan likställas vid bensindrift, men om den fylls med vind-/vatten-/sol-el blir utsläppen försumbara.

Mer information om olika drivmedel och deras miljöpåverkan finns på Konsumentverkets site.

 

Vad kan du göra?

Flytta till Torö, Varberg, Mölle eller Österlen och cykla till brytet! 😉 Mer realistiskt är kanske att försöka samåka till surfet lite oftare. Använd forum på Facebook eller Surfsverige.se för att hitta andra surfare som planerar att åka till samma bryt.

Många av oss har inte riktigt kapitalet att investera i en elbil i dagsläget med om du ska köpa ny bil snart satsa på gas- eller etanol. Det blir billigare för plånboken och bättre för miljön! Tänk på att försöka tanka på Preem som blivit utnämnda av Gröna Bilister som bästa bränslebolag. Deras etanol har minst klimatpåverkan och näst högst andel biogas i sin fordonsgas. Om du mot all förmodar har en elbil, se till att tanka bilen med grön el från ett vettigt elbolag. Även vi andra bör faktiskt också byta till ett miljömedvetet elbolag!

Vad gäller längre surfresor, planera dem bättre! Se till att stanna så länge som möjligt på en destination då flyresan fram och tillbaka trots medför samma utsläpp. Välj europeiska surfdestinationer som Portugal, Spanien, Frankrike och Irland framför långresor till Indo, Australien, Mexiko och Costa Rica. Varför inte köra en surfresa genom Sverige, Danmark och Norge? Så här års har ju även vi riktigt feta vågor!

Kommentera gärna artikeln med era egna förslag på hur våra resor till och från surfet kan ha minskad klimatpåverkan.

Foto: Damian Gadal

 

Fler delar i artikelserien ”Miljösmart”:

  • Miljösmart – 1/5 – Resan
  • Miljösmart – 2/5 – Shopping
  • Miljösmart – 3/5 – Kommer snart!
  • Miljösmart – 4/5 – Kommer snart!
  • Miljösmart – 5/5 – Kommer snart!