Vi har tidigare skrivit en del om miljövänliga surfbrädor. Det finns en rad olika företag och organisationer som driver utvecklingen på området framåt. Flama och Kun_tiqi är två företag som ligger långt fram vad gäller shapandet av träbrädor. Projektet ”Waste to Waves” är ytterligare ett lysande exempel på hur vi kan skapa mer miljömässigt hållbara surfbrädor.

Grundarna bakom San Francisco baserade nonprofit-organisationen Sustainable Surf – Michael Stewart & Kevin Whilden – hade under en längre tid deltagit i diverse ”Beach Cleanups” längs Californias kust. Till slut tröttnade på att se all frigolit och plast flyta runt i havet och bestämde sig för att satsa på en mer proaktiv lösning. Projektet Waste to Waves var fött.

Den skumplats (urethane) som idag är vanlig vid shaping av brädor skiljer sig egentligen inte speciellt mycket från den frigolit (polystyren) som används vid paketering av diversevaror. Istället för att kasta bort frigoliten ville Stewart och Whilden återanvända den i nya surfbrädor. Problemet var bara hur de skulle få tag på frigoliten innan den kastades bort och hur den sedan skulle behandlas så att den kunde börja användas vid shaping.

Sedan starten har man nu lyckats bygga upp ett stort nätverk av surfshops som hjälper till med insamlandet av frigoliten. De har stora ”Waste to Waves” tunnor utanför sina butiker där besökarna kan återvinna sin frigolit. Därifrån hämtar sedan partnerföretaget Marko Foam – http://markofoamblanks.net – upp tunnorna och smälter ner materialet. Den nedsmälta frigoliten omarbetas sen till ny återvunnen cellplast som kan användas till blanks för surfbrädor. Marko foam har framställt och sålt inte mindre än 1000 blanks till diverse shapers! Fantastiskt.

En rad tävlingssurfare, bl.a. Mike Losness, har ställt sig bakom projektet och menar att det inte är någon skillnad kvalitetsmässigt på de återvunna brädorna jämfört med vanliga.

Kolla in ”The Waste to Waves Story” om du vill veta mer om projektet..