I höstas blossade konflikten om Möllevågen upp igen. På ena sidan Höganäs kommun och på andra surfarna. Denna gång handlade det om att kommunen ville bygga en 25 m lång badbrygga i närheten av surfet. Länsstyrelsen hade givit byggplanerna tummen upp, men föreningen Skånes Vågsurfare lyckades överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Men så plötsligt i slutet av förra veckan kom det något oväntade och mycket glädjande beskedet att Länsstyrelsen ändrat sig. Carl Lindqvist, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne informerar:

”Vi har ändrat vårt ställningstagande sedan vi fått klart för oss att kommunen inte fört någon dialog med föreningen Skånes Vågsurfare. … Det rörliga friluftslivet, som vågsurfing är en del av, är ett riksintresse på den här platsen.”

Att Länsstyrelsen dragit tillbaka sitt godkännande är däremot inget som stoppar Höganäs kommun att fortsätta med byggplanerna. De menar att en entreprenör redan är upphandlad för projektet också lutar de sig på Länsstyrelsen tidigare beslut.

Detta är säkert inte den sista gången vi kommer höra om kampen om Möllevågen som varat i nästan 20 år. Varför anammar inte Höganäs kommun den fantastiska naturresurs de har i en av Sveriges absolut bästa vågor? Varför ser de inte vinsten i att surfarna kommer och besöker den lilla orten Mölle, inte bara på sommaren utan året om. Ett samarbete med Skånes Vågsurfare redan i planeringsstadiet för eventuella förbättring av Mölles vattenliv, så som en badbrygga, hade underlättat för alla parter. Det finns utan tvekan flertalet platser kring Mölle hamn för en badbrygga. Varför placera den mitt i surfet?

Till Höganäs kommuns försvar har de under de senaste dagarna räckt ut en hand till Skånes Vågsurfare. De har presenterat tydligare ritningar för badbryggan på bilderna inte ser ut att knappt nå vattenbrynet. Men som vi alla vet ser det annorlunda ut när vinden ligger på och vågorna rullar in.

Följande kan du göra om du vill kämpa för surfarna och bevarandet av den fantastiska Mölle vågen:

  1. Skriv under namninsamlingen STOPPA 25m LÅNG CEMENTVÅGBRYTARE
  2. Kontakta Höganäs kommun via kommunen@hoganas.se eller 042-33 71 00 och berätta vad du tycker om byggplanerna.
  3. Delta i Paddle Out Mölle på lördag (3 april) kl 13:00 i Mölle hamn

Rädda Mölle - Paddle Out Mölle

Vi ses i Mölle!

Mer information om konflikten rörande Möllevågen och badbryggan:

Omslagsfoto av Chase Baker på Unsplash
Foto ”Rädda Mölle” av Jeff Flint