Det är inte första gången som Möllevågen varit hotad. Redan 2003 hölls ett ”Rädda Mölle X-session”, en manifestation för att bevara vågen. Surfare från hela Sverige, och även Danmark faktiskt, kom till Mölle för att visa sitt stöd. Anledningen var att Höganäs kommun då hade planer på att bygga en ny vågbrytare. Den var tänkt att skydda hamnen och dess båtar vid kommande stormar men på sättet som vågbrytaren var planerad kunde den också ha en direkt negativ effekt på Mölles unika våg.

Rädda Mölle flyer

Men det var först några år senare som konflikten mellan Höganäs kommun och surfarna sattes på sin spets. Kommunen hade drivit processen kring vågbrytaren vidare och tanken var att de skulle påbörja byggnationen av den under våren 2008. Vid det här laget hade surfcommunityt hunnit växa till sig. Antalet surfare i Sverige hade ökat avsevärt och med organisationer som Bjäre Locals och Skånes Vågsurfare var de nu bättre organiserade än någonsin. En rad motståndsaktioner genomfördes under början av 2008. Det anordnades paddle outs men också en tävling i form av Mölle Open, allt för att sätta surfdestinationen Mölle på mediakartan.

Skånes Vågsurfare

Initiativen blev lyckade och en rad lokala medier som Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan, TV4 Skåne och även internationella Surfers Path, Tripsurf och Surfrider Foundation rapporterade om surfarnas kamp mot kommunen. Surfarna lyckades till slut få ärendet lyft till Miljödomstolen vilket resulterade i att Höganäs kommun valde att avbryta projektet kring vågbrytaren. En viktig seger för vår älskade Möllevåg!

Nu verkar det tyvärr vara dags igen. Kommunens senaste idé är att bygga en badbrygga som ska sträcka sig 25 meter ut från Mölle hamn. Skånes Vågsurfare har dock lyckats överklaga Länsstyrelsens beslut om standskyddsdispens för kommunen. Ärendet ligger nu istället hos Mark- och miljödomstolen. Möjligen blir det en höst och vinter med nya protester. Skånes Vågsurfare driver precis som tidigare kampen mot Höganäs kommun. Just nu är därför ett ytterligt tillfälle att bli medlem i föreningen och sponsra den fortsatta kampen!

Mer om Skånes Vågsurfare:

Tänk även på att sponsra de lokala företagen när ni är i Mölle och surfar. Bland annat har samarbetet med Mölle Krukmakeri varit riktigt bra under flertalet år. Keep the locals happy! ??

 

Mer om Möllevågen:

Bild: Nordic Surfers Mag