Idag är det World Cleanup Day. Det är ett årligt evenemang som sträcker sig över hela jorden. Allt började 2008 i Estland där 50.000 personer gick ihop för att ”städa upp landet” på bara fem timmar. Initiativet spred sig sedan snabbt till fler länder. Nu 12 år senare samlas mer än 20 miljoner frivilliga i över 180 länder för att tillsammans under en dag försöka städa upp planeten.

Otaliga miljögrupper håller under dagen gemensamma städevent runt om i världen. Här i Sverige är det bland annat den ideella organisationen Håll Sverige Rent som samordnar och bjuder in till en olika städevent över hela landet. Lite humoristiskt, inte minst för oss vågsurfare, är att de i sin kommunikation använder en reklamfilm med surfare som verkar ha kört plattvatten surf deluxe. ????

En dag på stranden – Håll Sverige Rent

En annan organisation som också anordnar ett städevent idag är Skånes Vågsurfare. De kör en ”Strandstäd på World Cleanup Day” med start kl 14:00 vid Malmö Wave Park. Läs mer och anmäl intresse på deras Facebook-event: Skånes Vågsurfare – Strandstäd på World Cleanup Day.

Om du inte har möjlighet att delta vid ett officiellt event går det så klart lika bra att bara ta med dig en påse och gå ut och plocka skräp på egen hand. På stranden, i skogen eller varför i närområdet. Tillsammans gör vi världen lite bättre!

World Cleanup Day