Alla som någon gång surfat vet att det inte finns mycket som slår stoken inför en kommande session, den obeskrivliga känslan av att sitta ute i surfet eller euforin av att fånga dagens bästa våg. För oss är det självklart. ”It’s a state of mind. It’s that place where you lose yourself and you find yourself.” som Bodhi så elegant beskriver det i klassikern Point Break.

Forskare har så klart studerat vad är som gör oss så glada, harmoniska och välmående av surfing. De har funnit en rad positiva effekter, både fysiska men framförallt psykiska. All typ av träning och rörelse i vatten är en utmärkt fysisk aktivitet som stärker både våra muskler och vår allmänna kondition. Havsvatten innehåller dessutom mineraler som natrium, kalcium och magnesium vilka har visat sig ha en läkande effekt för hudsjukdomar som till exempel akne och psoriasis. Som svenska surfare är vi ”lyckligt” lottade då kallvattensurf uppenbarligen är ännu hälsosammare. Det kalla vattnet aktiverar nämligen temperaturreceptorer under huden vilka utsöndrar högre doser av hormoner som endorfiner och adrenalin när vi surfar. Återkommande kontakt med kallvatten stärker dessutom den del av vårt nervsystem som hanterar matsmältning samt immunförsvar.

För vårt mentala välbefinnande har surfing också visat sig skapa positiva effekter. Det är allmänt känt att träning ute i naturen ger bättre effekt för den mentala hälsan än träning inomhus. Studier har dessutom visat att vår kropp hamnar i ett meditativt och avslappnat stadie när vi befinner oss i vatten. Det beror delvis på att vår andningsrytm ändras och med den vårt nervsystem som dämpar bruset till våra hjärnor. Brittiska NHS (National Health service) genomförde en studie 2010 om surfing som terapimetod för psykisk ohälsa. 21 deltagare men psykiska besvär som depression, ångest och schizofreni fick gå en 6 veckors surfkurs i Cornwall. Resultatet blev lyckat då deltagarna efter kursen beskrev att de kände större självkänsla och att surfing åter gett dem en känsla av glädje.

En anledning till att depressioner kan mildras genom surfing är för att den skapar en rutin och en livsstil som ger sammanhang och mening. Något som blir extra tydligt i Netflix-dokumentären ”Resurface” där en (bland många) deprimerad krigsveteran med PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) beskriver hur surfingen hjälpte honom att läka sina mentala sår och hitta en mening med livet igen.

I dessa tider av köld, konstant mörker och med en rasande pandemi finns det all anledning att inte glömma bort surfingens alla fördelar. Ta varje chans du får att klämma in en session och glöm inte att ta med en polare som kanske behöver lite extra endorfiner. Tillsammans surfar vi oss igenom den här skiten!  ??

Happy surfing!

Källor: