Det är söndagen den 21 september 2014. Folket fortsätter strömma till samlingsplatsen i närheten av Central Park i centrala New York. Hur många kommer? Hur många har fått nog? Det var bara fyra månader tidigare som Bill McKibben och miljöorganisationen 350.org tillsammans med sina partner organisationer skickat ut inbjudan till världen, ”an invitation to change everything”. Nu var det dags. ”People’s Climate March” skulle synas och höras över hela världen. Folket skulle visa makthavarna vem det var som faktiskt bestämde. Att vi som ser farorna med ett allt instabilare klimat hade fått nog av politikernas ignorans. Det var dags att åter sätta klimatet högst upp på den politiska agendan. Klockan började närma sig halv tolv. Marschen skulle snart börja. Hur stor skulle den bli? Skulle man lyckas samla den största demonstrationen för klimatet någonsin? Alla hoppades…

Nu, en dryg vecka senare, vet vi. Uppemot 400.000 människor marscherade genom New Yorks gator för klimatet den dagen. I London, Paris, Rio de Janeiro, Berlin, Johannesburg, New Delhi, över hela världen hölls mer än 2600 demonstrationer. Det blev utan tvivel världens största klimatdemonstration och en enorm gemensam röst ropade efter handling i klimatfrågan. Vi har tröttnat på politikernas bristande engagemang. Detta markerar slutet på egoismen och kortsiktigheten. Vi kräver en hållbar värld som vi och inte minst våra barn kan leva i. Washington State guvenören Jay Inslee sammanfattar tyngden av uppgiften:

”We’re the first generation to feel the impacts of climate change, and the last generation that can do something about it.”

 

People’s Climate March – Wrap-up video
http://www.youtube.com/watch?v=gv6LXpkbTQ0#t=63

 

Två dagar senare hade FN sitt klimattoppmöte – Climate Summit 2014 – i New York. Det var i sig inget toppmöte där världens regeringschefer skulle komma överens om något bindande klimatavtal. Utan snarare ett möte ämnat, av generalsekreterare Ban Ki-moon, att sätta miljö- & klimatdebatten tillbaka på agendan. Nyligen utnämnda ”UN Messanger i Peace” – Leonardo DiCaprio – öppnade med ett starkt och riktat tal till världens ledare.

 

Leonardo DiCaprio (UN Messenger of Peace) at the opening of Climate Summit 2014

 

Det var starten på vad som skulle visa sig vara ett oväntat positivt klimatmöte. Regeringschef efter regeringschef trädde fram med mer eller mindre specifika löften om hur deras länder hade för avsikt minska utsläppen. Löftena, formade av en stark opinion i respektive land, målade en långt ljusare bild om ambitionsnivån än vad någon bedömare kunnat ana inför mötet. Många ledare var överens om att vi behöver sätta ett pris på koldioxidutsläppen. Inte på nationell nivå utan på global. Vilket är en av de absolut viktigaste hörnstenarna i ett bindande klimatavtal framöver. På UN Climate Summit: Who’s Promised What finns en mycket bra sammanställd karta och översikt för vad respektive land lovade på klimatmötet.

Det finns fyra huvudsakliga faktorer som tyder på att den välbehövliga vändningen för klimatet sker just nu.

1. Opinionen mot status quo och fortsätt klimatförstöring har varit påtaglig under en tid, men det är inte förens på senare tid som den blivit allt mer högljudd, samlad och mainstream.

2. Miljöorganisationer som 350.org, Avaaz och Greenpeace har med hjälp av bland annat sociala medier lyckats nå ut bredare och gjort det lättare för alla att engagera sig i kampen mot klimathotet. Dessutom har de lyckats samarbeta och koordinera sina budskap och aktioner på ett bättre sätt än vad som tidigare varit möjligt.

3. Företag, organisationer och framför allt investerare har börjat inse att fortsatt klimatdegradering inte är sund och framgångsrik business. Om insikten kommer ur ett etiskt och mänskligt samvete eller ur en ekonomisk kalkyl är av mindre vikt i detta skede. Det viktiga är att företagen satsar allt mer på hållbarhet, och att investerare som Rockefeller Foundation och stora pensionsfonder håller på överge sina innehav i företag inom den fossila energiindustrin. Och att de istället satsar sina mängder med kapital på företag som banar vägen för vår hållbara framtid. Bra och hållbar business för alla.

4. Sist, precis som vanligt, kommer våra politiker. Våra förtroendevalda som sällan sätter landets eller världens långsiktiga överlevnad i fokus utan lever i kortsiktiga valcykler. Nu har till slut även de blivit tvungna att ta klimatfrågan på allvar. Opinionen har nämligen synat deras kortsiktighet. Vi invånare kräver att de agerar som just våra företrädare och ser till att vi underlättar övergången till en sund och hållbar framtid som sträcker sig längre än den pågående mandatperioden.

Vill du vara med och fortsätta driva utvecklingen mot en hållbar värld. Kika då gärna på någon av följande organisationer som alla har gjort ett fantastiskt jobb under de senaste åren. De är värda var enda medlem, donerad krona, Like och Retweet!

 

Källor:

Rockefellers, Heirs to an Oil Fortune, Will Divest Charity of Fossil Fuels
http://www.nytimes.com/2014/09/22/us/heirs-to-an-oil-fortune-join-the-divestment-drive.html?_r=1

UN climate summit set for major carbon pricing announcement
http://www.rtcc.org/2014/09/12/un-climate-summit-set-for-major-carbon-pricing-announcement/

The Biggest Climate March Ever!
https://secure.avaaz.org/en/climate_march_reportback/?slideshow

Klimatmötet ett stort steg framåt
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5973258

China pledges to cut emissions at UN climate summit
http://www.theguardian.com/environment/chinas-choice/2014/sep/24/china-pledges-to-cut-emissions-at-un-climate-summit

Al Gore’s Climate Change Optimism Will Make You Feel A Little Better About The Future
http://www.fastcoexist.com/3036264/al-gores-climate-change-optimism-will-make-you-feel-a-little-better-about-the-future