Kyle Thiermann är en kille från Santa Cruz CA. När han var 18 år åkte han på en surftripp till Constitución i Chile.En stad sydväst om Santiago som kanske är mest känd från nyhetsrapporteringen om ödeläggelsen vid jätteskalvet som skakade Chile 2010.

Vid Kyles besök byggde den lokala ekonomin framför allt på två näringar; fiske och surfturism. Trots risken att båda dessa livsviktiga inkomstkällor skulle ta skada fanns det långtgående planer på bygget av ett nytt kolkraftverk i staden. Något som lokalbefolkningen naturligtvis högljutt motsatte sig.

När Kyle kom tillbaka till USA började han undersöka hur det kunde komma sig att någon kunde bygga ett kolkraftverk trots motståndet från lokalbefolkningen. Han fann att det var stora globala intressen som låg bakom men framför allt att det var Bank of America som finansierade projektet. Inte underligt med tanke på att just Bank of America är USAs största finansiär av kolkraftsrelaterade projekt världen över.

Eftersom vi som kunder genom insättningar finansierar Bank of America, som sedan använder pengarna för att finansera förödande projekt var lösningen ganska enkel. Kyle bestämde sig för att göra en kort dokumentärfilm om sin upptäckt. I filmen uppmanade han tittarna att flytta sina pengar från Bank of America till mindre lokala banker. Filmen spreds snabbt mellan Kyles vänner och plockades efter ett tag upp en av några surfföretag som ställde sig bakom initiativet. På ganska kort tid fick filmen en enorm genomslagskraft.

Sedan dess har Kyle fortsatt att göra surfresor där han dokumenterar miljöproblem, exploatering av lokalbefolkningen och liknande missöden. All dokumentation samlas under projektnamnet Surfing For Change. Kyle jobbar numera även som gästföreläsare och var en av föreläsarna på TEDxSantaCruz 2011 (se video nedan).

Med hjälp av sina dokumentärfilmer har Kyle sedan 2009 lyckas få människor världen över att flytta mer än 340 miljoner dollar från Bank of America och andra liknande storbanker som ligger bakom förödande projekt som det i Constitución. En fantastiskt bedrift som är högst inspirerade och som visar att det är möjligt att göra påtaglig förändring även från gräsrotsnivå.


TEDxSantaCruz: Kyle Thiermann – Surfing For Change

 

Mer om projektet Surfing For Change:
http://www.surfingforchange.com/bio/

Foto: Surfing For Change
http://www.surfingforchange.com