För drygt 20 år sedan kom Tom Hewitt till Sydafrika. Han jobbade då för en människorättsorganisation mot Apartheid. Efter att ha spenderat en del tid i Durban blev han förälskad i staden och bestämde sig för att flytta dit. Idag jobbar han med lyfta stadens gatubarn från slummen med hjälp av surfing.

Storbritannien är inget som lockar Tom Hewitt längre. Han har funnit sitt nya hem i Durban. Där kan han utöva sina stora passioner i livet, surfing och att hjälpa utsatta människor.

När Tom var ute och surfade de lokala bryten brukade gatubarnen samlas och titta på. Det dröjde inte länge innan de frågade om de fick prova. Det var då Tom kom på idén om ”The Durban Street team”. Han skulle lära gatubarnen att surfa för att få dem att komma från gatan och göra något mer meningsfullt.

Under sex års tid hjälpte han barnen att försöka ändra sina liv genom surfing. Det riktiga förändringen kom dock först 2004 då Tom tillsammans med sin fru Bulelwa Hewitt startade Umthombo. Ett projekt som inte bara handlade om surfing utan även om att ge barnen tak över huvudet, mat på bordet och en utbildning. Idag finns det mängder med aktiviteter som Umthombo barnen kan får lära sig, men surfingen är fortfarande den mest populära.

 

 

Umthombo sponsras av Food For Thought South Africa. Det är en välgörenhetsorganisation som samlar in pengar via lokala restauranger genom att restaurangerna donerar 1% av sina gästers notor till välgörande ändamål. Ännu ett tecken på hur små, men smarta insatser kan ge stort stöd till de mest utsatta.

Missa inte dokumentären ”Kushaya Igagas” som nyligen gick på Sydafrikansk TV. Den handlar om gatubarnens liv, förändring via Umthombo och om surftävlingen ”Kushaya Igagas 2012”.

 

 

”Surfing got me out of many things, like stealing and peer pressure. I love surfing because I am free when I am in the ocean.” – Sihle Moutho

 

Surfers Not Street Children
» tomhewitt.org/surfing/

Surfers Not Street Children @ Facebook
» facebook.com/SurfersNotStreetChildren

Food For Though South Africa
» food4thoughtkzn.co.za