På World Ocean Day den 8 juni startar kampanjen Race for the Baltic i Malmö. Det handlar om en 3 månader lång färd där deltagarna ska cykla hela 3500 km genom 9 länder kring Östersjön för att slutligen ta sig i mål i Köpenhamn den 17 augusti. Manifestationen går ut på att skapa uppmärksamhet för de miljöproblem vi idag står inför i den gemensamma Östersjön.

Race For The Baltic - KartaDet bor närmare 80 miljoner människor kring Östersjön idag. För oss är naturligtvis Östersjöns hälsa viktig då hon förser oss inte minst med fina surfbryt men även fisk och ett rikt naturliv. Genom manifestationen Race for the Baltic vill initiativtagarna (bl.a. Niklas Zennström, grundare av Skype) nu skapa uppmärksamhet i de 9 länder – Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark – som alla delar Östersjön. Målet är att samla in så många namnunderskrifter som möjligt, för att bidra med en stark röst vid det kommande EU ministermötet den 3 oktober i Köpenhamn som går under namnet HELCOM. Där lägger nämligen EU sin framtidsplan för Östersjön de kommande 6 åren. Vi måste då ta en linje som sätter stopp för pågående överfisket, minskar övergödningen från jordbruket samt skapar möjligheter för ett rikt djur- & naturliv att få frodas i och kring havet.

Din röst är viktig! Skriv på namninsamlingen du med!

Du kan även visa att du bryr dig genom att skicka ett meddelande eller fotot på Twitter och Instragram med hashtaggen #icareaboutthebaltic.

 

Race For The Baltic @ Facebook:
facebook.com/RacefortheBaltic

Race For The Baltic @ Twitter:
twitter.com/Race4theBaltic