Glädjande nyheter – vi har utökat samarbetet med spanska Kun_tiqi! Som ni säkert vet sedan tidigare erbjuder vi deras ekologiska klädkollektion för både killar och tjejer, men nu tar vi nästa steg och börjar sälja deras miljövänliga surfbrädor gjorda av balsaträ.

Surfbrädor gjorda av trä har funnits länge. Ursprungligen tillverkades de av furu och cedarträ men var då väldigt tunga och svåra att transportera. På 1940-talet fick balsaträbrädorna sitt verkliga genomslag mycket tack vare upptäckten av fiberglas. Det gick då att bygga ihåliga surfbrädor av lättbalsa som tack vare fiberglaset fortfarande var mycket tåliga. Under 1960-talet slog skumplastbrädorna igenom på bred front då de var mycket billigare och lättare att producera i stor skala. Ur miljösynpunkt var detta så klart inte så lyckat. Vetskapen om hur farlig plasten och kemikalierna var för miljön och inte minst de som shapers som tillverkade brädorna var ytterst begränsad. Tack vare sin vackra design, fantastiska hållbarhet och bra surfegenskaper dog som tur var aldrig balsabrädorna ut helt. Under 2005 blev världens största producent av skumplast – Clark Foam – tvungna att stänga ner på grund av en stor miljöskandal. Kunskapen om hur miljöfarliga traditionella surfbrädor faktiskt är började sprida sig över världen. Idag är denna kunskap vida utbredd, och med ökad förståelse och miljötänk har balsaträbrädorna fått en renässans under senare år.

Kun_tiqi - Miljövänlig surfbräda - ShaperKun_tiqi har mer än 25 års erfarenhet av att bygga och shapa träbrädor. Vilket gör att de idag erbjuder högkvalitativa surfbrädor gjorda balsaträ som dessutom är tillverkade på mest miljövänliga vis. Balsat importerar de från en liten familjedriven gård i Ecuador. Istället för miljöfarligt polyester resin använder de efter många års testande ett eco resin som består till största delen av vegetabilisk olja. Samtliga träbrädor shapas för hand vilket tar i snitt 60 timmar, det vill säga 10 gånger längre än en traditionell skumplast och polyester bräda. Detta gör också att varje Kun_tiqi-surfbräda blir unik vad gäller färg, mönster och karaktär.

Sammanfattning av fördelarna med Kun_tiqis balsträbrädor:

  • Mycket bra hållbarhet
  • Minimal miljöpåverkan med endast nedbrytbara material
  • Unik och enastående retro design
  • Produktion i Europa med korta leveranssträckor
  • Bevarande av ett fantastiskt hantverk

Nackdelen är så klart att de med sina 60 produktionstimmar kostar lite mer än traditionell skumplastbräda. Sett över brädans hela livslängd blir dock kostnaden för träbrädan lägre då den inte behöver ersättas lika snabbt (om någonsin) som den traditionella surfbrädan.

Kun_tiqi - Miljövänlig surfbräda - SurfFör oss på EcoSurf är Kun_tiqi en naturlig samarbetspartner då vi ser det allt mer akuta behovet av en omställning till mer miljövänlig produktion och konsumtion. Vi hoppas att ni besökare håller med och att vi i dessa juletider tillsammans kan utnämnda Kun_tiqis surfbrädor av balsaträ till ”Årets julklapp” i varje fall inom surfkretsar. 😉

Hör gärna av er med frågor gällande Kun_tiqis brädor. Om inte vi kan svara på dem kan säkert Stefan på Kun_tiqi gå på djupet med alla produktionssteg och materialval.

Mer om Kun_tiqi
www.kuntiqi.com