Det är få personer som betytt så mycket för mänskligheten som frihetskämpen och Nobels fredspristagaren Nelson Mandela. Därför vill vi på EcoSurf, precis som många andra denna dag, hedra denna hjälte som gått ur tiden. ”Madiba” blev 95 år gammal.

I Sydafrika gick Nelson Mandela ofta under namnet ”Madiba” vilket är en hederstitel för de äldre medlemmarna i den klan han kom från. Hans liv är i likt en otrolig saga i all dess häpnadsväckande grymhet och fantastiska triumf. Sagan tog slut igår den 5 december 2013, men kommer för alltid leva vidare med oss som en källa av inspiration och som bevis på att allt faktiskt är möjligt. Något som följande citat så delikat sammanfattar:

It always seems impossible until it's done.

Någon som utan tvekan har inspirerats av Nelson är landsmannen och proffssurfaren Jordy Smith. I en intervju tidigare i år beskrev han sin respekt för Mandela:

He has done so much for our country. I’ve had a lot of great things happen related to Nelson Mandela. … There will be obstacles in your life that you might think you can’t get around but when you actually do them you think ”wow, I didn’t believe I could actually do that”.

För att ytterligare visa sin tacksamhet, respekt och kärlek har Jordy dessutom fått en av sina brädor specialdesignad med landsfadern som motiv. En påminnelse som säkert blir en stark drivkraft för Jordy i jakten på framtida världsmästartitlar.

Jordy Smith - Nelson Mandela

Precis som dina landsbröder & -systrar ska vi göra vårt bästa för att fira ditt liv istället för att sörja din död. Nelson ”Madiba” Mandela du kommer för alltid vara med oss. Vila i frid.

// Daniell Drottsäter, EcoSurf

 

Foto: EastCoast Radio South Africa