Fotografen Zak Noyles bild på surfaren Dede Surinaya i en tub fylld med skräp har på senare tid blivit känd inom surfkretsar. Den ger en tydlig bild av ett växande problem i Indonesien.

Globalisering, växande turism och avsaknaden av ett utvecklat sophanteringssystem har gjort att vattnen kring Indonesiens mest befolkade öar blivit flytande soptippar. När det inte finns några papperskorgar i städerna hamnar skräpet lätt på gatan. Därifrån spolas det sedan ut i vattendag och hamnar tillslut i havet. Förra året uppmärksammade Kelly Slater problemet via sitt Twitterkonto:

Lyckligt nog finns det numera en rad projekt som dels försöker ta itu med det akuta problemen, och dels även hitta lösningar för att hindra framtida sopor att nå natur och hav. Några exempel på dessa projekt är Project Clean UluwatuGreen Waveriders AcademyGili Islands Reef Clean Up och Bali Green Fund.

Den surfande aktivisten Kyle Thiermann som ligger bakom projektet Surfing For Change var nyligen på Bali/Indonesien för att fördjupa sig i ämnet. Se hans reportage ”Indonesian Trash Tubes”:

 

Foto: Zak Noyle